2010. szeptember 26., vasárnap

A CSODA-kérdés

  Kezdjük magánál a szónál! Kinek mit jelent a csoda?
„Csoda az, ha… (elérem ezt a buszt; ha átmegyek a vizsgán; megtalálom álmaim párját; felépül a házunk; nyerek a lottón; eljutok…-ba; megoldást találok X helyzetre”…) –bármi behelyettesíthető ide vérmérséklettől, élethelyzettől, ambícióktól függően.
Valami történik, s én, hipp-hopp, ott vagyok, ahová vágyom!

Máshonnan megközelítve, leásva az etimológiai gyökerekhez ezt találtam:
 a csoda szláv eredetű szó, čudo = rendkívüli jelenség vagy esemény. Ennek alapja pedig az ős-/ószláv eredetű ču-: észlel, érzékel, érez.
Kicsit tovább kutakodtam: a spanyol milagro és az angol miracle egy másik nyelvcsaládból származik.
Nos, a spanyol (és az angol) verzió a latin miraculum (csodálat tárgya), ez pedig az ugyancsak latin mirari (meglepődik, elámul) szóból ered. Még messzebbre nézve, a mirari a latin mirus-ból (nagyszerű, pompás, mesés, furcsa, különös, meglepő, rendkívüli), ez pedig az indoeurópai alapnyelv, azaz az indoeurópai nyelvek feltételezett közös ősének (s)mei  (= mosolyogni, meglepődöttnek, megdöbbentnek lenni) szavából származik.
Mixeljük ezt most össze játékból! Gyúrjuk össze ezeket a „hozzávalókat”: különös, nagyszerű, rendkívüli jelenség, érzékelés, elámulás, mosoly … - s kész is a csoda, hisz mindez benne van.
De hogyan kapcsolódik a csoda a család-, vagy szervezetállításokhoz?

A csoda-kérdés (la pregunta milagro / the miracle question) az NLP-ben az 1980-as évek óta használatos eljárás, melynek segítségével könnyen és gyorsan tolhatjuk át a beszélgetést a probléma (a jelen) szintjéről a megoldás (a jövő) szintjére.
„Persze a „Mi lenne, ha csoda történne?”nem olyan egyszerű kérdés, amire azonnali válasz adható, mint a „Mennyi az idő? – 10.15” –esetében.
Ha helytelenül, mégis ilyen kérdésként merül fel, annak a terapeutának már valószínűleg van előfeltevése arról, hogy milyen választ vár a klienstől, azaz, hogy szerinte mi lenne az ideális felelet; s ha nem ezt kapja, mint ahogy az esetek többségében valóban így is történik, e terapeuta kijelenti, hogy nem is olyan jó ez a módszer!
Ez a felfogás vagy előfeltevés a terapeutának épp úgy rossz, mint a kliensének.
Természetes, hogy az alany nem a választ adja, hanem egy választ adhat. A csodára irányuló kérdést nem azért tesszük fel, hogy egy bizonyos válaszhoz jussunk általa! A hosszú távú tervek, célok egy elemeként kell hallgatnunk őket, mely felé a klienst orientálhatjuk; vagy {…} e nyelvi játékkal egy keretet hozunk létre, mely meghatározza és megmagyarázza mindazt, amiről a kliens és terapeuta a későbbiekben beszélni fog.” (idézi Guillermo Echegaray: Las constelaciones organizacionales c. könyvében Steve de Shazer:  Thinking about the Miracle Question c. cikkét)
A terápiás, vagy állítási folyamat koreográfiáját nem írom le, ám azt igen, hogy e technika több szempontból igen hasznos.
Például azért, mert már maga a csoda szó is módot ad arra, hogy a részletek szemléletes kidolgozásával azonnal a lehetőségek tágabb spektrumában gondolkodjunk, nincsenek megkötések, bármi megtörténhet, s az alanyok máris kezdik jobban érezni magukat /Ismét Shazer cikkéből idézem Wittgensteint: „Magamba nézek, és azon gondolkodom, mi a megfelelő szó erre az érzésre, erre a hangulatra? – S nem erősítette-e fel a hangulatot már maga a vizsgálódás is?”/; a megoldás központú tanácsadás eszközeként a jövőhöz kapcsolódó feleletben a probléma többé már nem probléma, hiszen a csoda-kérdés újrafókuszálja a válaszoló figyelmét. Jól passzol ide Wittgenstein egy másik eszmefuttatása: „Mikor vagy boldog?” Különös kérdés. De lehet értelme. A válasz talán ez: „Amikor csak rágondolok.” (Shazer)

Rendben. 
Van egy különleges, lehet, hogy szokatlan kérdésem, amihez szükséged lesz a fantáziádra…
Képzeld el, hogy ma még teszed a dolgod, hazamész, megvacsorázol, nézed a tévét…, lefekszel… és tegyük fel, hogy amíg mélyen alszol, egyszer csak, egészen váratlanul csoda történik és teljesen megoldódik  a problémád!
Ez valóban elég nagy csoda lenne, igaz?
De mivel mindeközben tényleg mélyen aludtál, nem is tudsz róla… Felébredsz, s miből tudod mégis, hogy igen, csoda történt!?... Mit látsz magad körül?...

No, számodra mi lenne a csoda? J


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése