2013. április 29., hétfő

Az élet szövete



E gyönyörű szőnyeg tulajdonosa, régi barátnőm, Zsuzsanna írta egy fórumon, hogy arról a helyről hoztam, amely Mekka után a muszlimok leglátogatottabb zarándokhelye - van tehát sok-sok rétege ennek a szövetnek…, a  mintázat szimbolikájáról már nem is beszélve...”

A képet meglátva, nemcsak a szőnyeg színei, mintája, de a fény-árnyék játéka is beindította az agyam: igen, ez olyan, mint az élet!
Az őseitől, elődeitől, azok tetteitől, a múlttól, a megtörtént eseményektől elválaszthatatlan az ember életének szövete: van, ami teljes (szín-) pompájában látszik, s van, ami az árnyékban rejtőzik, ám mégis vele teljes a minta.
„Véletlenül” épp a fotó megosztásának idején olvastam:
"Volt, hogy egy várva várt ember sok év múltán visszatért, hogy fordítson a sorson, a fonalak összeértek, összefonódtak, összehurkolódtak, és kirajzoltak valami mintát, mely az évek múlásával egyre kivehetőbbé vált." (Ljudmila Ulickaja: Médea és gyermekei)
S egy régebbről megőrzött beszélgetésrészlet is eszembe jutott a szőnyegszövéssel kapcsolatban:
"A hímzés rendteremtés. Nemcsak abban az értelemben, hogy a fonalakat szépen egymás mellé kell rendelni, hanem úgy is, hogy az ősi motívumrendszer az isteni rend leképezése."
"A hímzés {…} közben esély teremtődik, hogy újra egésszé álljon össze az, ami addig szétesett."    (Hulej Emese interjúja Katrics Krisztinával, Nők Lapja 2010/41)

A fenti gondolatokkal hívlak meg a következő, május 11-én, szombaton (Budapesten, Káposztásmegyeren) 10 órától tartandó rendszer-, családállító napomra.
Bármilyen témában (család, párkapcsolat, gyermekkel, vagy egészséggel kapcsolatos kérdések, döntéshelyzetek, munkahelyi dilemmák…) szeretettel várom állítást kérők és segítő résztvevők jelentkezését!

Természetesen, némi harapnivalóra és italra számíthattok…

Részvételi szándékod jelezd minél előbb e-mailben (lilla.linkes@gmail.com), s küldöm majd a további részleteket.